top of page
Search

Gozdna kopel v neokrnjeni naravi Pragozda Šumik

Čudovita narava Pragozda Šumik nam omogoča, da upočasnimo ritem vsakdana, se potopimo globoko v spokojnost gozda in se v njem "okopamo".


Gozdovi so edinstven vir. Dajejo nam vse, kar potrebujemo za svoj obstoj. Proizvajajo kisik, čistijo zrak, ki ga dihamo, prečiščujejo vodo. Preprečujejo poplavljanje rek in potokov ter erozijo hribov in gora.


Vsi vemo, kako dobro se počutimo, kadar smo v naravi. Ta občutek poznamo že tisočletja. Zvoki gozda, vonj dreves, sončni žarki in svež, čist zrak nas pomirjajo.


Pred prib. 20 leti so znanstveniki na Japonskem začeli proučevati, zakaj med preprostim sprehodom v naravi pozabimo na stres in dobimo nov zagon. Na podlagi znanstvenih dokazov, ki podpirajo, kar smo nagonsko vedeli že dolgo, so definirali metodo gozdne sprostitve in jo poimenovali gozdna kopel.

Gozdna kopel (japonsko shinrin yoku) pomeni vsrkavanje gozda z vsemi čuti. Gre za to, da se popolnoma predamo naravi in se z njo povežemo preko našega vida, sluha, okusa, vonja in tipa.


Kako izvajati gozdno kopel?

Med sprehodom ne rabimo prehoditi dolge poti, pomembo je le, da si vzamemo čas, se odklopimo od tehnologije, vklopimo vse svoje čute in premostimo vrzel med seboj in naravnim svetom:


- Prisluhnimo ptičjemu petju in šelestenju listja v rahlem vetru,

- opazujmo različne odtenke zelene in sončne žarke, ki se prebijajo med vejami,

- vdihnimo vonjave gozda,

- okusimo svežino zraka in si napolnimo pljuča,

- položimo dlani na drevesno deblo, potopimo prste v potok.





Danes imamo kopico podatkov, ki dokazujejo, da lahko gozdno kopanje:

- zniža krvni tlak,

- zmanjša stres,

- izboljša zdravje srca in ožilja ter presnove,

- zniža raven sladkorja v krvi,

- izboljša koncentracijo in spomin,

- lajša depresijo,

- zviša bolečinski prag,

- zviša raven energije,

- okrepi imunski sistem…


Vabljeni, da se prepustite gozdnemu razkošju tudi vi in v osrčju Pohorja, ki kar žari v bogatih odtenkih zelene, izkoristite moč, ki se skriva v njegovi naravi.




Comments


bottom of page